Tilauskeskus palvelee akuuteissa poissaoloja ja tilauksia koskevissa asioissa myös itsenäisyyspäivänä klo 7-14. Rauhallista itsenäisyyspäivää!

Jaa artikkeli

Herätys: Kilpailu työntekijöistä ei ole enää kilttiä

Millä eväillä kuntasektori pystyy kilpailemaan työntekijöistä yksityisen kanssa? Miten saa hyvät tekijät jäämään? Miten kilpailla työntekijöistä yksityisen sektorin kanssa? Tarjotaanko sote-alan työtä ihmisille milloin, missä ja sen verran kuin he haluavat tehdä?

Viisi vuotta sitten lähihoitajana työskentelevä Taina Verho irtisanoutui vakituisesta työstään. Hän halusi alkaa päätoimiseksi keikkailijaksi. ”En ole katunut päivääkään. Voin valita itse, missä ja milloin ja miten paljon teen töitä.”

Havaintojemme mukaan tämä trendi yleistyy koko ajan. Sarastia Rekryn työntekijöistä yli 50 prosentille maksetaan kokemuslisää. Heistä 40 prosenttia haluaa keikkailla päätyönään. He ovat siis osaavia ja kokeneita tekijöitä, mutta eivät silti ole vakituisessa työsuhteessa. Miksi?

Työntekijät eivät enää ajattele, että valta työpaikoista on työnantajilla. He tietävät, että hyvistä tekijöistä käydään kilpailua. Työntekijät valitsevat töitä sen mukaan, miten heidän elämäntilanteeseensa sopii. He odottavat, että työelämä joustaa heidän tarpeidensa mukaan.

Pystyykö seutusi tarjoamaan työtä, jossa

  • Voi valita missä, milloin ja minkä verran töitä haluaa tehdä
  • Pääsee näkemään erilaisia työpaikkoja
  • Pääsee kehittämään omaa ammattitaitoaan
  • Saa jalkaa oven väliin
  • Voi tehdä töitä tilanteessa, jossa vakityö ei ole mahdollinen, esim. hoitovapaalla

Työntekijämme Taina Verho ja Sarastia Rekryn toimitusjohtaja Jaana Jantola olivat alkuvuodesta 2018 Ylen Mitä Maksaa -ohjelmassa keskustelemassa keikkatyön suosion kasvusta. Pääset kuuntelemaan ohjelman TÄÄLTÄ.

Kunnat ovat olleet pitkään laiskoja kilpailemaan työntekijöistä. Uskotaan, että kunnallisen työn vakaus ja yksityistä sektoria isommat henkilöstömitoitukset riittävät kilpailuvalteiksi. Pian näin ei enää ole. Mitoituksia joudutaan kiristämään, eikä eläkevirkaa ole järkevää tai edes mahdollista tarjota yhtä monelle kuin aiemmin.

Yksityissektorilla taas työnantajamielikuvan rakentamiseksi on pantu paljon peliin, jotta parhaat osaajat löytävät juuri sinne. Koska sitähän asiakkaat haluavat silloin, kun pääsevät valitsemaan: parasta hoitoa parhailta osaajilta.