Tilauskeskus palvelee akuuteissa poissaoloja ja tilauksia koskevissa asioissa myös itsenäisyyspäivänä klo 7-14. Rauhallista itsenäisyyspäivää!

Jaa artikkeli

Jaana Jantola: Miltä mediassa toisteltu ”Vuokratyö on kallista”-hokema kuulostaa keikkatyöntekijästä?

Vuokratyöstä luopuminen: Mitä se tarkoittaa?

Hyvinvointialueet ovat esittäneet miljoona-alijäämien korjaamiseksi vuokratyöstä luopumista. Kustannussäästöt ovat tarpeellisia, mutta mitä se tarkoittaa hoitajille, jotka ovat valinneet keikkatyön?

Ylikuumentunut markkinatilanne

On totta, että ylikuumentunut markkinatilanne ja alkutaipaleen ohjauksen haasteet ovat johtaneet kalliiden vuokratöiden ostamiseen. Mutta syyttävä sormi ei saisi osoittaa hoitajia kohti, jotka ovat vain tarttuneet tarjouksiin, jotka ovat taloudellisesti järkeviä heille itselleen.

Ei heitetä hoitajia pesuveden mukana

Hoitajat, jotka ovat valinneet in-house-työnantajan, saattavat tuntea olonsa erityisen kurjaksi. He eivät saa suuria palkkoja tai rekrytointilisiä, mutta saavat työnantajaltaan luotettavaa ja tasapuolista palvelua. Kysymys herää, onko vuokratyö todella aina niin kallista, kuin väitetään?

Temporen osuus

Tempore ottaa noin yhdellä eurolla tunnilta hoitaakseen työnantajavelvoitteet, työsuhdeasiat, työterveyden, koulutukset ja niin edelleen. Joten, missä suuri kustannus piilee?

Ei ainakaan Temporen palveluissa.

Kaikki eivät voi olla vakituisia

Keikkatyö on monille hoitajille valinta. Jos valinnanvaraa ei ole, menetetään tekijöitä muille työmarkkinoille Syitä keikkatyöhön voi olla monia, osa niistä on pakottavia:

• opiskelu

• eläkkeellä olo

• omaishoitajuus

• jaksaminen – fyysinen tai henkinen

• osaamisen kartuttaminen

• harrastukset

Työn ydin: hoitaminen

Keikkatyöntekijät eivät ole vastuunpakoilijoita tai parhaiden vuorojen napsijoita. He haluavat keskittyä työnsä ytimeen: hoitamiseen.

Organisoinnin näkökulma

Varsin usein julkinen keskustelu vuokratyön kalleudesta ei koske hoitajia ollenkaan, vaan kyse on vuokralääkäreistä.

Hoitajien keikkatyö osoittaa suuntaa sille, mihin vakituisenkin henkilöstön työn organisointia tai mahdollisuuksia kannattaisi mahdollisesti viedä. Toivottavasti tämä näkökulma ei unohdu, kun puhutaan vuokratyön kustannuksista.

Temporen hinnoittelun ja sen perusteet löydät täältä: Tempore – Läpinäkyvää hinnoittelua ja kustannustehokkuutta

23.10. 2023

Jaana Jantola, toimitusjohtaja. Tempore Henkilöstöpalvelut Oy