
13.2.2025 | Artikkelit, Kaikki, Uutiset
Kolme väittämää keikkatyöstä 🔎 Faktat ja myytit – mikä pitää paikkansa?
Keikkatyö on olennainen osa hyvinvointialueiden toiminnan sujuvuuden varmistamista ja kriisivalmiutta. Seuraavassa käydään läpi kolme keikkatyötä koskevaa väittämää ja muistutetaan, että hyvin organisoitu sijaistyövoima säästää yhteiskunnan varoja ja tuo säästöjä hyvinvointialueille.
”Keikkalaista ei paina kokonaisvastuu yksiköstä” 🏥⏳
Ei pidäkään painaa eikä edes saa, sillä keikkatyöntekijä tulee aina työyksikön poikkeustilanteeseen töihin. Tilanteessa, jossa useampia työntekijöitä voi olla poissa, päivän aikataulu, asiakkaat, tilat ja työtavat on otettava haltuun muutamassa minuutissa.
Tämä kyky toimia nopeasti muuttuvissa tilanteissa tekee keikkatyöntekijöistä olennaisen osan yksiköiden kriisinsietokykyä. Erityisesti 3–5 päivän akuutit sijaisuudet, joissa nopeus ja kokemus ratkaisevat, ovat alue, jossa Tempore on parhaimmillaan.
Pitkille perehdytyksille ei erikoistilanteissa ole aikaa. Vertailukohtana ei voi olla vakituinen työntekijä, joka tulee ottamaan kokonaisvastuuta ja jolle varataan erilainen perehdytysohjelma.
Keikkatyöntekijät tekevät kokemuksemme mukaan yleensä noin kolmessa eri työyksikössä töitä. Kuva jatkuvasti vaihtuvasta keikkalaisten perehdytysrallista ei ole totta. Perehdytystarvetta toki tulee, koska täydentävät henkilöstötarpeet kasvavat ja muuttuvat.
”Hyvin toimiva työyhteisö on tärkeä keikkatyöntekijöillekin” 🤝💙
Kun vastaanotto on hyvä ja perehdytys riittävä, keikkatyöntekijä kokee pitovoimaa ja palaa samaan työyksikköön uudelleen. Tämä vahvistaa paitsi yksikön jatkuvuutta, myös sen kriisinkestävyyttä, kun työntekijät tulevat tutuiksi yksikön toimintatapojen ja asiakkaiden kanssa.
Erityisesti lyhyet, 3–5 päivän sijaisuudet ovat kriittisiä palvelujen jatkuvuuden varmistamiseksi, ja keikkatyöntekijät, jotka palaavat tuttuun yksikköön, vähentävät perehdytystarvetta ja nopeuttavat sopeutumista. Keikkatyöntekijöille vakiintuukin usein 1-3 yksikköä, joihin he eniten ja mieluiten tekevät töitä.
”Keikkatyöntekijät eivät kanna työpaikan murheita mukanaan” 🎭💭
Kyllä moni kantaa. He huolehtivat työmäärästä, kiireestä, toimintatavoista, potilaiden hyvinvoinnista ja työsuojeluasioista. Keikkatyöntekijöiden valmius hypätä tilanteeseen ja kantaa vastuuta siellä, missä sitä tarvitaan, tekee heistä kriittisiä yksikön toiminnan jatkuvuudelle.
Lyhyet akuutit sijaisuudet ovat esimerkki tilanteista, joissa keikkatyöntekijän osaaminen ja joustavuus tulevat parhaiten esiin. Näissä tilanteissa pienikin apu voi olla ratkaiseva yksikön kuormituksen keventämisessä.
Hintatietoisuus ja vastuullisuus veronmaksajille 💰📊
Tempore toimii yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa varmistaen kustannustehokkuuden ja laadun yhdistelmän. Hinnoittelumme perustuu selkeään volyymimalliin, joka tarjoaa säästöjä veronmaksajille samalla, kun varmistamme ammattitaitoisten keikkatyöntekijöiden saatavuuden.
Esimerkki: Laske kuinka paljon hyvinvointialue voi säästää henkilöstökustannuksissa käyttämällä Temporen joustavaa henkilöstömallia kriittisissä sijaisuuksissa: Kustannus- ja vertailulaskuri – Tempore
Tempore pyrkii edistämään vastuullista resurssien käyttöä ja mahdollistamaan palveluiden jatkuvuuden kaikissa tilanteissa. Keikkatyö ei ainoastaan paikkaa lyhytaikaisia puutteita, vaan tuo pitovoimaa yksiköille ja auttaa hallitsemaan henkilöstökustannuksia kestävästi.
Keikkatyön monimuotoisuus 🌍🔄
Keikkatyön joustavuus palvelee erilaisia elämäntilanteita. Opiskelijat, eläkeläiset ja perheelliset arvostavat mahdollisuutta vaikuttaa työaikoihinsa. Monille keikkatyö on mahdollisuus pysyä sote-alalla, vaikka vakituinen työsuhde ei elämäntilanteeseen sopisikaan.
Työkulttuuri ja arvot ovat muutoksessa, ja keikkatyö voi pitää ammattilaisia alalla, jotka muuten siirtyisivät kokonaan toiseen työhön.
Tämä kyky säilyttää työntekijöitä alalla myös haastavina aikoina vahvistaa koko sote-järjestelmän kriisinkestävyyttä.