6.6.2019 | Kaikki
Mikä saa keikkatyöntekijät palaamaan tiettyihin yksiköihin uudelleen ja uudelleen?
Tekijäpula sosiaali- ja terveysalalla on kova. Kun töitä on tarjolla enemmän kuin tekijöitä, on keikkailevilla ammattilaisilla varaa valita, missä yksiköissä he työskentelevät. Mitkä tekijät vaikuttavat keikkalaisten työyksiköiden valintaan?
Pyysimme Facebookissa keikkatyöntekijöitä kesän alussa nimeämään työyksiköitä, joissa on mukava työskennellä sijaisena. Kysyimme myös perusteluita siihen, miksi näissä yksiköissä on hyvä tehdä työtä.
1. Hyvä vastaanotto
Tärkeimpänä keikkalaisten viihtyvyyteen vaikuttavana tekijänä on vastaanotto. Se, että otetaanko sijainen vastaan niin, että hän tuntee itsensä tervetulleeksi vaikuttaa valtavasti siihen, millainen tunnelma yksiköstä syntyy.
Ensivaikutelma yksiköstä ja henkilökunnasta on suoraan yhteydessä siihen, miten itse työvuoro sujuu. Jos ensivaikutelma yksiköstä ja henkilökunnasta ei ole hyvä ja työvuoro kuluu toisille kyräillessä, ei sijainen varmasti saavu yksikköön uudelleen.
”Ekana päivänä sijaisena otettiin tosi ihanasti vastaan ja sanottiin että mua onkin odotettu”
2. Hyvä perehdytys
Monessa kommentissa esille nousi myös perehdytyksen onnistuminen. Kun yksikön henkilökunta ymmärtää sen, että sijaisuuteen saapunut keikkalainen on itse työssä ammattilainen, mutta yksikön toimintatavat ovat vieraat, perehdytys sujuu mutkattomammin ja sekä sijaisen että vakihenkilöstön työ helpottuu. Monissa eri yksiköissä työskentelevät keikkatyöntekijät ovat työn luonteen ansiosta perehtymisen ammattilaisia. Kerran kunnolla perehdytetty keikkatyöntekijä on seuraavan kerran saapuessaan jo ammattilainen.
”Paras perehdytys ja toisten huomioiminen, me henki joka kantaa. Henkisesti raskas työ mutta tukea saa jatkuvasti ja avointa keskustelua työkavereiden kanssa.”
3. Hyvä työyhteisö
Keikkatyöntekijät pitävät tärkeänä viihtymiseen vaikuttavana tekijänä myös yksikön yhteen pelaavaa työyhteisöä. Erityisen onnistuneeksi keikkatyöntekijät kokevat työvuoron, kun heidät on heti otettu osaksi työyhteisöä.
”Pidetään hyvää huolta keikkailijasta opastuksineen ja neuvoineen. Ja sijainenkin saa tehdä töitä tiimissä. Tauoista pidetään huolta. Palautetta tehdystä työstä annetaan porukan kesken. Paljon töitä ja paljon iloa.”