Jaa artikkeli

Millä eväillä kuntasektori pystyy kilpailemaan työntekijöistä yksityisen kanssa?

Miten saa hyvät tekijät viihtymään ja jäämään? Miten kilpailla työntekijöistä yksityisen sektorin kanssa? Tarjotaanko sote-alalla töitä ihmisille milloin, missä ja sen verran kuin he haluavat tehdä?

Ihmiset hakeutuvat työskentelemään sinne, missä työ joustaa heidän elämäntilanteensa mukaan. Havaintojemme mukaan tämä trendi yleistyy koko ajan. Sarastia Rekryn kautta keikkailevista sote-alan ammattilaisista yli 50 prosentille maksetaan kokemuslisää. Kaikista työntekijöistämme lähes 40 prosenttia on valinnut keikkailun päätyökseen.

Nämä ihmiset ovat siis osaavia ja kokeneita tekijöitä, mutta eivät silti ole vakituisessa työsuhteessa. Miksi?

Viisi vuotta sitten hoitajana työskentelevä hämeenlinnalainen Taina Verho irtisanoutui vakituisesta työstään. Tuttavat toppuuttelivat: hulluko olet, entä asuntolaina ja laskut, mitä jos töitä ei ole? Taina ei kuunnellut. Hän tiesi olevana hyvä tekijä. Taina otti yhteyttä Seuturekryyn ja ryhtyi päätoimiseksi keikkailijaksi. Tämän vuoden tammikuussa hän oli Ylen Mikä maksaa -ohjelmassa kertomassa elämänmuutoksestaan. ”En ole katunut päivääkään. Voin valita itse, missä ja milloin ja miten paljon teen töitä. Töitä on riittänyt”, Taina kertoi.

Työntekijät eivät enää ajattele, että valta työpaikoista on työnantajilla. He tietävät, että hyvistä tekijöistä käydään kilpailua. Työntekijät valitsevat töitä sen perusteella, miten heidän elämäntilanteeseensa sopii. He odottavat, että työelämä joustaa heidän tarpeidensa mukaan.

Pystyykö seutusi tarjoamaan toimintamallia, jossa

  • Voi valita missä, milloin ja minkä verran töitä tekee.
  • Pääsee näkemään erilaisia työpaikkoja.
  • Pääsee kehittämään omaa ammattitaitoaan
  • Saa jalkaa oven väliin.
  • Voi tehdä töitä tilanteessa, jossa vakityö ei ole mahdollinen, esim. hoitovapaalla.

Kunnat ovat olleet pitkään laiskoja kilpailemaan työntekijöistä. Uskotaan, että kunnallisen työn vakaus ja yksityistä sektoria isommat henkilöstömitoitukset riittävät kilpailuvalteiksi. Pian näin ei enää ole. Mitoituksia joudutaan kiristämään, eikä eläkevirkaa ole järkevää tai edes mahdollista tarjota yhtä monelle kuin aiemmin.

Yksityissektorilla taas työnantajamielikuvan rakentamiseksi on pantu paljon peliin, jotta parhaat osaajat löytävät juuri sinne. Koska sitähän asiakkaat haluavat silloin, kun pääsevät valitsemaan: parasta hoitoa parhailta osaajilta. Yksi hyvä keino houkutella tekijät julkiselle sektorille on työn joustavuuden lisääminen.