Kuvassa Matinkulma-kotien rakennus.

Jaa artikkeli

Monipuolista keikkailua Matinkulma-kodeissa

Matinkulma-kodit on Kanta-Hämeen hyvinvointialueen eli Oma Hämeen ympärivuorokautisesti tuetun asumisen yksikkö, jossa on 20 asukaspaikkaa. Millaista on työskennellä Matinkulma-kodeilla? Yksikön arjesta kertoo siellä työskentelevä lähihoitaja Kirsi Spelman.

Matinkulma-kodit koostuu kolmesta rakennuksesta, joista kymmenpaikkainen C-talo on suunniteltu fyysisesti kaikkein vaikeimmin vammaisten tarpeet huomioiden. A- ja B-taloissa asuu kussakin viisi asukasta. Osa Matinkulman asukkaista käy arkisin Virvelinrannan päiväaikaisessa toiminnassa.

Kuvassa Matinkulma-kotien pihapiiri, jossa rakennuksia, asfalttipiha ja vihreitä puita ja puskia.
Sekä A- että B-talossa on viisi asukaspaikkaa.

Matinkulma-kotien talot sijaitsevat samassa pihapiirissä ja yhteisellä sisäpihalla on mukava istuskella ja viettää aikaa. Kesäaikana lounas tai päivällinen saatetaan kattaa ulos ja kauniista päivästä voi nauttia pihakeinussa ja kuistilla. Asukkaiden kanssa lähdetään usein myös lenkille pihapiirin ulkopuolelle. 

Työpäivä Matinkulma-kodeissa alkaa yhteisellä raportilla, jonka jälkeen aloitetaan päivän askareet ryhmän kanssa. Iltapäivällä ohjelmassa on usein ulkoilua. Hoitajat aktivoivat asukkaita kunkin voimavarojen puitteissa ja asukkaat osallistuvat mielellään kotitöihin ja muihin askareisiin.

Matinkulma-kodeissa tärkeintä on asukkaiden hyvinvointi, hyvä perushoito ja virikkeellinen arki, jotta päivät olisivat mukavia kaikille. Lisäksi olennaista on se, että myös kaikkein vaikeimmin kehitysvammaiset saavat olla aktiivisesti mukana luomassa yhdenvertaista kaupunkiyhteisöä. Matinkulma-kodit haluaa tuoda esiin kehitysvammatyötä ja kehitysvammaisuutta. Tästä voi hyvänä esimerkkinä mainita Elämisen meininki -sisäfestari-tapahtuman, jonka yksikkö järjesti Virvelinrannassa kesäkuussa. Lisäksi viime kesänä yksikkö rakensi yhdessä virvelinrantalaisten kanssa kesäkeitaan Hämeenlinnan kesäkadulle, jossa asukkaat saivat hoitaa ja kasvattaa esimerkiksi yrttejä.

Kuvassa yleisö katsomassa bändin esiintymistä sisätilassa.
Elämisen meininki -sisäfestarin lavalla PHB.

”Meidän asukkaat ovat aivan huippuja ja pelkästään heidän takia kannattaa tulla tänne.”

Spelman suosittelee keikkailua Matinkulma-kodeissa. “Matinkulma-koteihin on kiva tulla ja olla töissä. Meillä on täällä mukava porukka. Meillä otetaan ihmiset hyvin huomioon sekä perehdytämme työhön. Asukkaat ovat aivan huippuja ja pelkästään heidän takia kannattaa tulla tänne. Jos itseltä löytyy erityistaitoja ja luovuutta, meillä pääsee hyvin toteuttamaan monenlaisia asioita. Olemme avoimia uusille ideoille.”  

Spelman on tutustunut yksikköön alun perin juuri keikkatöiden kautta. Hän teki ensin muutaman keikkavuoron, minkä jälkeen hän jäi kolmeksi kuukaudeksi. Nyt hän on viihtynyt talossa jo 10 vuotta. Kiinnostuitko keikkailusta Matinkulma-kodeilla? Katso keikkainfon tallenne ja rekisteröidy keikkailijaksi!