Jaa artikkeli

Tulevaisuuden trendit ja automatiikka

Seudullisuus on jo arkipäivää – ja nämä numeromme todistavat sen

  • Oletko ajatellut, että yli puolet työntekijöistä haluaa muuta kuin vakiduunin?
  • Onko sinun seudullasi automatiikan annettu näyttää mahdollisuutensa työn ja tekijän yhdistämisessä?
  • Pystyykö sote-osaaja kaivamaan puhelimen taskustaan ja nappaamaan saman tien kiinnostavan työvuoron?

 

Vuonna 2017 teetetty työtutkimus paljasti, että 53 prosenttia suomalaisista tekisi mielellään keikkatyötä, mikäli sen löytäminen ja työstä sopiminen olisi helppoa, ja palkanmaksuun liittyvät velvoitteet hoituisivat helposti sekä kustannustehokkaasti lain puitteissa.

Avainsanoja ovat nopeus ja helppous. Ne ovat myös joustavan rekrytoinnin pullonkaula.

Saman havainnon on tehnyt Sitra Työelämä – katse vuoteen 2040 -skenaariossaan:

Työn tekijä ja sen tarjoaja eivät nyt kohtaa parhaalla mahdollisella tavalla. Suuri määrä palkkatyötä jää tekemättä ja suuri joukko työllisiä puurtaa väärässä paikassa. Työn tulokset ja koettu hyvinvointi jäävät heikommiksi verrattuna tilanteeseen, jossa informaatiota työn tarpeesta ja siihen sopivista tekijöistä olisi enemmän.

Kuinka työt ja tekijät saadaan kohtaamaan, niin että se on molemmille osapuolille vaivatonta ja tapahtuu heti, kun tarve työlle tai tekijälle ilmenee?

Me olemme ottaneet käyttöön seuraavat työkalut:

  • Työt ovat tarjolla reaaliaikaisesti ja mobiilisti. Jokainen uusi työtehtävä ilmestyy heti tilauksen tekemisen jälkeen työntekijän työtarjottimelle kännykkään.
  • Automatiikka ja robotiikka yhdistävät tekijän tarpeeseen. Työntekijä voi määrittää itselleen ajat, joina hän haluaa työskennellä. Jos tilauksen ehdot sopivat työntekijän saatavillaoloaikoihin, automatiikka yhdistää hänet työtehtävään muutamassa sekunnissa. Robottimme Severi hoitaa tilauksia myös silloin, kun palveluhenkilökunta ei ole töissä.
  • Palkanmaksu kerran viikossa. Tämä on käytössä sisaryhtiössämme Onviressä! Haaveena on ollut pitkään tehdä palkanmaksusta joustavampaa, niin että se palvelisi työntekijän tarpeita paremmin. Tämän vuoden aikana saamme käyttöön palkanmaksusysteemin, jolla voimme maksaa palkan vaikka joka perjantai.

Näillä olemme päässeet siihen, että 5000 työntekijästämme lähes 40 prosenttia keikkailee päätyönään. 50 prosentille työntekijöistämme maksetaan kokemuslisää eli he ovat kovan luokan osaajia, jotka varmasti – niin halutessaan – voisivat pitäytyä vakityössä.

Tilastojemme mukaan keikkatyöntekijän työssäkäyntialue ulottuu 50 kilometrin päähän hänen kodistaan. Tämä on kiinnostava tieto, kun pohditaan seudullisia työssäkäyntimalleja. Työntekijä on siis valmis liikkumaan yksittäisen keikan takia varsin kauas, kunhan keikka tulee helposti tarjolle, on vaivaton ottaa ja palkanmaksu sujuvaa.

Tulevaisuuden työn trendit ovat aihe, josta en kyllästy puhumaan. Erityisesti keikkatyön mahdollisuudet on nyt tajuttava, sillä suomalainen työelämä tarvitsee joustavaa työtä ja joustavasti töitä tekeviä ihmisiä.

Ralf Wolin
Asiakkuusjohtaja
Sarastia Rekry