Tilauskeskus palvelee akuuteissa poissaoloja ja tilauksia koskevissa asioissa myös itsenäisyyspäivänä klo 7-14. Rauhallista itsenäisyyspäivää!

Jaa artikkeli

Työvoiman saatavuus on entistä haasteellisempaa – viekö naapurikunta työntekijät?

Sosiaali- ja terveysalan työkenttä on myllerryksessä. Työvoiman saatavuus on entistä haasteellisempaa ja suuret kaupunkikeskukset vievät tekijät pienemmiltä paikkakunnilta. Miten Suomen pikkupaikkakunnat voivat varustautua taistelussa osaavan hoitohenkilökunnan saatavuudessa? Entä miten suuret kaupungit pitävät kiinni hyvistä ja tärkeistä osaajista?

Jotta tekijäsaatavuus olisi varmistettu myös tulevaisuudessa, on Me vastaan te –ajatusmallia muutettava. Paikallisten houkuttelutekijöiden sijaan tärkeää on ajatella, mitä koko seutu voi työntekijöille tarjota. Työntekijää kiinnostaa seudulla se, mitä erilaisia työmahdollisuuksia tarjolla on. Työkentän kartoittamisessa mahdollisuus nähdä erilaisia työyksiköitä ja –yhteisöjä on avainasemassa.

Miten paikallisuusajattelusta irtaudutaan?

Siirtyminen paikallisuudesta seudullisuuteen on aidon kumppanuuden tulos. Yhteinen ongelma ja yhteiset ratkaisumallit auttavat tekijäpulan selättämisessä. Vaikka seudun jokaisella toimijalla on oltava oma vakituinen hoitohenkilökunta, on sijaishenkilöstö mahdollista jakaa koko seudun yhteiseksi.

Alueella vapaasti liikkuvat keikkatyöntekijät auttavat seudun kaikkia toimijoita – tekijät pienemmiltä kunnilta liikkuvat jouhevasti suurempiin kaupunkikeskuksiin, mutta myös kaupunkien tekijät pääsevät näkemään erilaisia työskentelytapoja pienemmissä työyksiköissä.

Liikkuvat keikkailijat auttavat vakihenkilöstöä jaksamaan

Keikkatyö on paitsi mielekkäämpää seudun työntekijöille, tuo se mukanaan myös positiivista pöhinää seudun työnantajille. Kun työyhteisössä on mukana tekijöitä, jotka kiertävät ympäri seutua, on yksiköiden vakihenkilöstön mahdollista vaikuttaa omiin toimintatapoihinsa aivan uudesta näkökulmasta, ja siten kehittää toimintatapoja palvelemaan koko henkilöstöä entistä paremmin.

Kun keikkailijat liikkuvat vapaasti työyksiköstä toiseen, nousevat ne työyksiköt, missä on miellyttävintä työskennellä nopeasti esille – näissä yksiköissä sijaisten saanti on varmempaa kuin niissä, missä keikkalaista ei oteta osaksi työyhteisöä.

Pysy kuulolla – ensi viikolla pohdimme niitä työntekijäsaatavuuteen liittyviä keinoja, joita työyksiköissä voidaan tehdä vaikka heti!