Tilauskeskus palvelee akuuteissa poissaoloja ja tilauksia koskevissa asioissa myös itsenäisyyspäivänä klo 7-14. Rauhallista itsenäisyyspäivää!

Jaa artikkeli

Vuokratyön leimaaminen on lyhytnäköistä

Sarastia Rekryn ja Onviren toimitusjohtaja Jaana Jantola.

Työmarkkinoiden turbulenssi saa outojakin piirteitä – viime viikkoina olemme nähneet johtavissa medioissa useita juttuja, joissa leimataan henkilöstövuokrausyhtiöiden kautta työllistymistä epävarmaksi. Se on lyhytnäköistä, sillä yhteiskunta palvelullistuu kovaa vauhtia. Sekä julkinen sektori että yritykset tarvitsevat henkilöstövuokrausta, rekrytointipalveluita ja laajasti ottaen henkilöstöpalveluita.

Yksi ongelma ovat edellä mainitut käsitteet, joita ei erotella loogisesti. Henkilöstövuokrauksesta annetaan tendenssinomaisesti kuva, että se on lisäresurssien hankkimista työhön, johon kelpaa kuka vain kadulta. Todellisuudessa hyvin monissa tapauksissa puhutaan tehtävistä, joissa vaaditaan tietty koulutus tai tutkinto. Edistyneet työnantajat käyttävät verkkoratkaisua, johon on tallennettu jokaisen työntekijän osaamiseen vaikuttavat tiedot. Näin työ ja sopiva tekijä kohtaavat automaattisesti.

Toinen ongelma on, että vähättely loukkaa niin työntekijää kuin työnantajaa. Sijaisuuksien ja erilaisten lyhytkestoisten työjaksojen tekijöiden määrä kasvaa – ja monilla aloilla ilman ammattitaitoista sijaistyöntekijöiden resurssia Suomi ei tule toimeen.

Itse asiassa 2010-luvun aikana kymmenet tuhannet työntekijät ovat ottaneet keikkatyön ammatikseen. Meidänkin yrityksissämme päätyönään sijaisuuksia tekeviä hoitoalan ammattilaisia on jo yli 5000. He ovat valinneet tämän työssäkäyntitavan sen vaihtelevuuden, oman vapauden ja ammatillisen kutsumuksen takia.

Kolmas ihmetystä herättävä asia on epävarmuudella pelottelu. Sote-alalla, jota itse edustan, sijaistyöntekijöitä tarvitaan enemmän kuin koskaan. Työ on vaativaa, vastuullista ja palkitsevaa. Sijaistyön ammattilaiset ovat itsenäisiä, rohkeita ja ratkaisukykyisiä ihmisiä. He pärjäisivät monessa muussakin paikassa. Huomennakin heitä nähdään tuhansissa hoitoalan työpaikoissa.

Sijaistyö sote-alalla vaatii ammattitaitoa ja kanttia. Muutama työvuoro terveyskeskuksessa tai hoivakodissa saattaisi muuttaa sijaistyön arvostusta monien ihmisten keskuudessa.

Jaana Jantola
toimitusjohtaja
Sarastia Rekry Oy, Onvire Oy