7.6.2024 | Uutiset
Jaetun työsuojelun voima: Temporen ja Siun Soten yhteistyö
Tempore ja Siun Sote ovat tehneet tiivistä yhteistyötä keikkatyöntekijöiden työturvallisuuden parantamiseksi. Tämä yhteistyö on johtanut merkittäviin parannuksiin työtapaturmien vähentämisessä ja työturvallisuuden kehittämisessä
Kun työantajana on Tempore, mutta työ suoritetaan asiakasorganisaation tiloissa ja asiakkaan työnjohdon alaisuudessa, työsuojelunkin vastuut jaetaan.
Tempore ja Siun Sote ovat tehneet tiivistä yhteistyötä keikkatyöntekijöiden työturvallisuuden parantamiseksi. Tämä yhteistyö on johtanut merkittäviin parannuksiin työtapaturmien vähentämisessä ja työturvallisuuden kehittämisessä. Yhteistyön avaintekijöinä ovat säännölliset yhteistyötapaamiset, selkeät vastuunjaot, mukautetut koulutukset ja jatkuva avoin vuorovaikutus. Tämä kumppanuus toimii esimerkkinä muille organisaatioille ja kannustaa jakamaan työsuojeluvastuun yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
Yhteistyön alkuvaiheet
Tempore ja Siun Sote ovat tehneet tiivistä yhteistyötä jaetun työsuojelun parantamiseksi. Ensimmäinen varsinainen yhteistyötapaaminen pidettiin tammikuussa 2022. Tempore halusi löytää tehokkaan tavan kehittää keikkatyöntekijöiden työturvallisuutta ja päätti pilotoida yhteistyötä Siun Soten kanssa.
Yhteistyön alussa silloinen Sarastia Rekry lähetti uutiskirjeitä ja Webropol-kyselyjä asiakasorganisaatioiden työyksiköiden vastuuhenkilöille, mutta vastauksia saatiin vähän. Tämän seurauksena päädyttiin järjestämään säännöllisiä työsuojeluyhteistyötapaamisia ja pilottiin valikoitui Siun Sote.
Työturvallisuuden jakaminen
Jaettu työsuojeluvastuu tarkoittaa, että keikkatyöntekijän työturvallisuudesta vastaa sekä Tempore että asiakasorganisaatio, tässä tapauksessa Siun Sote. Tämä vastuunjako on selkeästi määritelty Työturvallisuuslain mukaan:
- Tempore vastaa lakisääteisistä työterveyshuollon järjestelyistä, työkyvyn tuesta ja tapaturmavakuutuksista.
- Siun Sote huolehtii päivittäisestä työturvallisuudesta ja keikkatyöntekijöiden perehdyttämisestä.
Vastuun jakautuminen käytännössä
Siun Soten vs. työsuojelupäällikkö Anu Hirvonen, korostaa, että ”keikkatyöntekijät ovat samalla tavalla työnjohdon alaisia kuin vakinaiset työntekijät. Heidät perehdytetään ja opastetaan työtehtäviin huolellisesti.”
Siun Sote kouluttaa esihenkilöitään työturvallisuuskorttikoulutuksilla, joissa käsitellään myös keikkatyöntekijöiden turvallisuutta. Hirvonen lisää, että keikkatyöntekijöillä on mahdollisuus osallistua työyksiköissä järjestettäviin turvallisuuskoulutuksiin ja heitä opastetaan samalla tavoin kuin vakituisia työntekijöitä.
Käytännön hyödyt ja haasteet
Yhteistyön ansiosta keikkatyöntekijöiden työturvallisuus on parantunut. Tapaturmatilastot osoittavat, että poikkeamat ovat vähentyneet suhteessa keikkailijoiden määrään.
”Keikkatyöntekijä voi mennä töihin ja tehdä työnsä turvallisesti ja hyvillä mielin,” toteaa Kirsi-Mari Salanto, Temporen työsuojelupäällikkö.
Jaetun työsuojelun hyödyt:
Parantunut työturvallisuus: Keikkatyöntekijöiden työtapaturmien väheneminen.
Selkeät prosessit: Yksikkötason tarkastelut ja riskienhallinta.
Mukautetut koulutukset: Erityisesti AVEKKI-turvallisuuskoulutukset.
Avoin vuorovaikutus: Madaltunut kynnys ottaa yhteyttä työsuojeluongelmissa.
Positiivinen työkulttuuri: Terveellisempi ja turvallisempi työympäristö.
Erityiskoulutukset ja perehdytys
Siun Sote on ottanut käyttöön mukautettuja AVEKKI-turvallisuuskoulutuksia, jotka keskittyvät väkivallan ennaltaehkäisyyn ja hallintaan. Markus Haukka, Siun Soten työsuojeluvaltuutettu, on järjestänyt näitä koulutuksia myös keikkatyöntekijöille.
”Keikkalaiset voivat osallistua näihin koulutuksiin työporukan ohessa,” kertoo Anu Hirvonen. Näissä koulutuksissa käsitellään erityisesti sote-alalla yleisiä riskejä, kuten haastavasti käyttäytyviä potilaita ja asiakkaita sekä työskentelyä yksin.
Konkreettiset esimerkit yhteistyöstä
Yksi konkreettinen esimerkki yhteistyön tuloksista on että myös keikkatyöntekijä voi tehdä työturvallisuusilmoituksen/läheltä piti-ilmoituksen Siun Soten Laatuportti-järjestelmään.
Ilmoitukset käsitellään työyksiköissä osastotunneilla tms. ja keskustellaan, miten tapahtuma voitaisiin estää tai/ja mitä korjaavia toimenpiteitä on jo tehty
Toinen esimerkki on AVEKKI-koulutusten käyttö keikkatyöntekijöiden perehdytyksessä. Nämä koulutukset ovat auttaneet keikkatyöntekijöitä ymmärtämään, miten toimia väkivaltatilanteissa ja miten ennaltaehkäistä niitä.
”AVEKKI-koulutukset ovat olleet erittäin hyödyllisiä, sillä ne tarjoavat konkreettisia työkaluja ja valmiuksia tilanteiden hallintaan,” Anu Hirvonen toteaa.
Yhteistyön tulevaisuus ja laajentaminen
Yhteistyömallin ansiosta keikkatyöntekijöiden turvallisuudesta huolehtiminen on selkeytynyt ja prosessit ovat tulleet osaksi arkea.
”Yhteistyö on madaltanut kynnystä ottaa yhteyttä työsuojeluongelmissa ja tarjonnut konkreettisia ratkaisuja,” sanoo Kirsi-Mari Salanto.
Salanto korostaa, että yhteistyö on mahdollistanut yksikkötason tarkastelun työturvallisuuden parantamiseksi.
”Olemme pystyneet katsomaan yksikkökohtaisia riskitekijöitä ja puuttumaan niihin nopeasti. Yhteistyötapaamisissa olemme käyneet läpi mm. esiin tulleita työsuojelupoikkeustapauksia työyksikkötasolla ja siten työnantajat ovat saaneet arvokasta tietoa, mikä ei varmaan muuten olisi tavoittanut työnantajaa.” hän lisää. Tämä on auttanut tunnistamaan ja korjaamaan esimerkiksi yksin työskentelyyn ja väkivaltaisiin potilaisiin liittyviä riskejä.
”Työturvallisuuden parantuminen on konkreettinen osoitus yhteistyön eduista,”
Mitä muut voivat oppia?
Tempore ja Siun Sote ovat osoittaneet, että jaettu työsuojelu voi parantaa työpaikan turvallisuutta ja lisätä työntekijöiden hyvinvointia. ”Työturvallisuuden parantuminen on konkreettinen osoitus yhteistyön eduista,” Anu Hirvonen summaa. Tämä yhteistyö toimii mallina, joka kannustaa muitakin organisaatioita ottamaan käyttöön vastaavanlaisia käytäntöjä.
Yhteistyön avaintekijät:
Säännölliset yhteistyötapaamiset
Selkeät vastuunjaot
Mukautetut koulutukset
Jatkuva vuorovaikutus ja avoin kommunikaatio
Tulevaisuuden suunnitelmat
Yhteistyön laajentaminen ja kehittäminen ovat jatkuvasti mielessä.
”Tavoitteenamme on jatkaa työturvallisuuden parantamista ja kehittää uusia koulutusmuotoja sekä prosesseja, jotka tukevat sekä keikkatyöntekijöitä että vakituista henkilöstöä,” Kirsi-Mari Salanto sanoo.
Tempore ja Siun Sote pyrkivät jatkossakin olemaan edelläkävijöitä jaetun työsuojelun alalla ja näyttämään esimerkkiä muille organisaatioille.