30.5.2024 | Artikkelit
Monipuoliset keikkamahdollisuudet ja kattava perehdytys Varhan puhtauspalveluissa
Puhtauspalvelualan keikkatyöt tarjoavat monipuolisia ja motivoivia keikkamahdollisuuksia Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Krista Laivonen ja Anne Ojala kertovat, kuinka keikkatyö Varhan puhtauspalvelualan yksiköissä voi kehittää ammattitaitoa ja avartaa näkökulmia.
Puhtauspalvelualan keikkatyöt tarjoavat monipuolisia ja motivoivia keikkamahdollisuuksia Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Krista Laivonen ja Anne Ojala kertovat, kuinka keikkatyö Varhan puhtauspalvelualan yksiköissä voi kehittää ammattitaitoa ja avartaa näkökulmia.
Krista Laivonen toimii palveluvastaavana Varhalla Tyks T-sairaalassa ja Anne Ojala työskentelee Varhan työjohtajana Vakka-Suomen alueella. Sekä Tyksissä että Vakka-Suomen alueen yksiköissä käytetään Temporea lyhytaikaisiin sijaisuuksiin jatkuvasti. Puhtauspalvelualan keikat tulevat hakuun pääasiassa akuutisti, mutta loma-aikoina sijaistarpeet tiedetään etukäteen. Keikkojen pituudet vaihtelevat yhdestä päivästä kolmeen kuukauteen.
Laivonen kertoo, että Turussa etenkin opiskelijat viihtyvät keikkatyössä, sillä Temporen kautta voi tehdä lyhyitä keikkoja ympäri vuoden. ”Meille voi tulla matalalla kynnyksellä, sillä meillä on käynnissä jatkuvan perehdytyksen sykli”, Laivoinen jatkaa. Vakka-Suomen alueella keikkailee pääasiassa eläkeläiset, mutta myös oman työn ohella tehdään keikkaa esim. kesällä. Ojalan mukaan tarve keikkalaisille on erityisesti Taivassalossa ja Vehmaalla. ”Taivassaloon on auki vielä kuukauden sijaisuus kesälle ja Vehmaalle tarvittaisiin joku aktiivinen lomittaja”, hän vinkkaa.
Töitä tarjolla laitoshuoltajille ja monipalvelutyöntekijöille
T-sairaalassa on tarjolla laitoshuoltajan ja monipalvelutyöntekijän keikkoja. Tehtäviin kuuluu mm. siivoustöitä, ruokahuoltoa, vuodehuoltotehtäviä, pienimuotoisia välinehuoltotehtäviä ja asiakaspalvelutyötä. Vakka-Suomen alueella puhtauspalvelualan keikkoja tehdään monipalvelutyöntekijä-nimikkeellä, sillä alueella on paljon ikäihmisten paikkoja ja kehitysvammahuoltoa. Keikkalaisen työpäivä voi koostua monipuolisesti erilaisista työtehtävistä, kuten siivouksesta, ruokahuollosta, pyykinpesusta sekä logistiikasta eli tavaran jaosta.
Työn vapautta ja vaihtelevuutta laitoshuoltajan ja monipalvelutyöntekijän työhön tuo erilaiset työtehtävät ja yksiköt. Työpäivä muodostuu päivän töistä, mutta työntekijä suunnittelee itse, missä vaiheessa hän ne tekee. Ojalan mielestä keikkatyössä on hienoa vapaus valita itse, missä yksikössä työskentelee. Jos haluaa tehdä keikkoja tiettyyn yksikköön, sekin on mahdollista.
Perehdytyksellä alkuun ja työllä eteenpäin
Varhan puhtauspalvelun yksiköihin haetaan keikkatyöntekijöitä, joilta löytyy asiakaspalveluhenkeä, kiinnostusta alaan sekä motivaatiota ja sitoutumista työn tekemiseen. Laivonen ja Ojala arvostavat alan koulutusta. Koulutuksen avulla on helpompi päästä töihin, jolloin kenttä on paljon avoimempi. Kuitenkin ilman pohjakoulutustakin voi tulla keikkailemaan. Vaatimuksena keikkailulle on suomen kielen taito, koska puhtausalan töissä on pystyttävä kommunikoimaan suomeksi.
Mikäli alalta ei ole vielä kokemusta, perehdytyksen avulla pääsee hyvin alkuun. Varhan yksiköissä on toimiva perehdytys ja siihen panostetaan paljon. ”Esimerkiksi sairaalassa on tiettyjä yksiköitä, joihin voi tulla perehtymään ja oppimaan sairaalasiivouksen. Sairaalasiivous on erittäin ohjeistettua ja siellä täytyy osata tiettyjä asioita. Tekemällä oppii ja sitä kautta kokemuskin karttuu.” Laivonen kertoo.
Varhan puhtauspalveluissa järjestetään perehdytysvuoroja, kun keikkalainen tulee ensimmäisen kerran keikalle. Aluksi saatetaan haastatella ja selvittää, mitä aiempaa kokemusta hänellä on. Tämän perusteella mietitään, mihin tehtävään hän sopii parhaiten ja mistä aloitetaan, jotta oppiminen olisi mahdollisimman sujuvaa. ”Meillä jokainen yksikön työntekijä perehdyttää ja neuvoo, ja kaikilta voi kysyä apua, jos ei tiedä. Aina on joku, jolle voi soittaa. Meillä on myös käytössä jokaisessa yksikössä työpuhelin eli ei tarvitse omaa puhelinta käyttää”, Ojala kertoo.
Mahdollisuus kasvattaa omaa ammattitaitoa ja laajentaa näkökulmaa
Puhtauspalveluala on jatkuvasti kehittyvä ala, ja esimerkiksi robotiikan hyödyntäminen on tuttua Varhassa. Keikkailun avulla voi saada alasta paljon irti ja kehittää omaa ammattitaitoa. Keikkailu tuo mahdollisuuden tutustua uusiin ja erilaisiin yksiköihin. Varhassa voi keikkailla mm. neuvoloissa, vanhustenhoitokodeissa ja sairaalakohteissa. Sairaalakohteistakin löytyy monenlaisia siivouskohteita, kuten yleistä tilaa, poliklinikkaa, vuodeosastoja, toimenpideosastoa, leikkaussalia ja synnytyssaleja. ”Sairaalassa pääsee tekemään kaikenlaisia asioita, jolloin voi kasvattaa omaa ammattitaitoa. Vaikka ei alalle jäisikään, pystyy taitoja hyödyntämään mahdollisesti tulevissa työtehtävissä. Meiltä löytyy varmasti sulle sellainen paikka, missä sä pääset loistamaan ja mikä on niinku sun juttu!”, Laivonen kiteyttää.
Keikkailun avulla saa paitsi kokemusta, sen avulla voi myös avartaa omaa maailmankuvaansa. Sen kautta saa käsityksen oikeasta sairaalaelämästä ja muiden ammattiryhmien työstä. Kun on työskennellyt laitoshuollossa ja opiskelee vaikka sairaanhoitajaksi, ymmärrys laitoshuoltajan työtä kohtaan on aivan erilainen.
Meille kannattaa tulla keikalle, koska meillä on töissä superhyviä tyyppejä, työ on ihan todella kivaa ja sellaista, jossa näkee sen työn tuloksen heti. Moniammatillisessa yhteistyössä ammattitaito karttuu ihan joka ikinen päivä!
Krista Laivonen
Laivosen mukaan keikkalaiset ovat viihtyneet Varhan puhtauspalveluissa. He tekevät paljon keikkoja ja tulevat aina uudelleen. ”Keikkatyön tekeminen on joustavaa, koska pystyy itse valitsemaan kohteet, mihin menee keikalle ja itselle sopivat ajat. Se on keikkatyön parasta antia!”, hän kertoo. ”Kun olen tehnyt keikkaa Temporen kautta, vastaanotto on ollut aina todella hyvä ja ollaan iloisia, kun tulen keikalle. Jos tulee jotain kysyttävää, niin aina autetaan mieluusti”, hän jatkaa.
Kiinnostaisiko sinua keikkailu puhtauspalveluissa? Tule keikkalaiseksi ja nappaa keikka työtarjottimelta.
Kuvat: Varsinais-Suomen hyvinvointialue