16.10.2020 | Kaikki
Keikkatyö luo positiivista kilpailua sote-alalle ja antaa vapautta työntekijöille
Viimeisen kymmenen vuoden aikana sote-ala on kokenut murroksen, joka on mahdollistanut keikkatyön terveydenhuollon ammattilaisten päätyönä. Sarastia Rekry on toiminut muutoksessa suunnannäyttäjänä.
Jos vielä kymmenen vuotta sitten sote-alalla tuuraajalistat pyörivät ilmoitustauluilla ja työntekijöitä soiteltiin läpi puhelimitse, nykypäivänä keikkatyöläisen saa kiinnitettyä vuoroon jopa sekunneissa. Ei ihme, että 12 maakunnassa, 150 kunnassa ja kaupungissa hyödynnetään kunnallisomisteisen Sarastia Rekry Oy:n kattavaa asiantuntijaverkostoa.
“Ihmiset kaipaavat vapautta päättää, milloin ja missä ovat töissä. Keikkatyö mahdollistaa tiukan työputken ja yhtä lailla pitkän reppureissun. Vapaus tukee myös erilaisia perhe- ja elämäntilanteita”, palvelujohtaja, työsuojelupäällikkö Kaisa Kuusela kertoo.
Sarastia Rekry haastattelee uudet keikkatyöläiset, varmistaa koulutustason ja kartoittaa osaamisen. Toki, ennen kuin avoimia vuoroja päästään systeemiin listaamaan, uudessa yksikössä kartoitetaan, minkälaista koulutusta ja erityisosaamista esimerkiksi sairaanhoitajilta tai lähihoitajilta vaaditaan. Alkupuserrus vie parisen kuukautta, avoimien työvuorojen lisääminen taas on nopeaa ja sijaistilauksen tekemiseen menee pari minuuttia.
“Keikkatyöläiset ovat vastuullisia ja tehokkaita ammattilaisia. Yli 80 prosentille 9000 työntekijästämme maksetaan pätevän palkkaa, puolelle kaikista myös kokemuslisää”, kertoo toimitusjohtaja Jaana Jantola ja lisää: “Asteikolla 0-10 suosittelee 60 % työntekijöistämme Sarastia Rekryä todennäköisyydellä 9 tai 10 työkaverilleen tai tuttavalleen. Luku kertoo vahvasta luottamuksesta palveluihin ja erinomaisesta asiakaskokemuksesta.”
Keikkatyöläiset voivat ilmoittautua varmoiksi työntekijöiksi, jolloin heidät kiinnitetään sopivan vuoron tullen työhön ilman erillistä varmistusta. Järjestelmä osaa yhdistää osaamisen ja tehtävän pätevyysvaatimukset. Jos sopiva tekijä on vapaana, sijaistilaaja saa sekunneissa varmistuksen sijaisesta.
”Työn pitää joustaa elämän mukana, ei toisinpäin. Keikkatyötä voi tehdä eri puolilla Suomea, vaikka mökkipaikkakunnalta käsin.”
“Tekijät voivat vapaasti, osaamisensa puitteissa, päättää, missä yksiköissä tekevät töitä. He menevät sinne, missä on mukava työskennellä ja hyvä työilmapiiri, tämä näkyy innostuksena”, Kuusela pohtii.
Keikkalaiset voivat myös valita sovelluksen työtarjottimelta itselleen sopivat vuorot ja tehdä tarvittaessa pidempiä sijaisuuksia yhdessä yksikössä. Jantolan mukaan keikkatyö on luonut positiivista kilpailua sote-alalle: Hyvällä työilmapiirillä ja -oloilla saadaan keikkatyöntekijät haluamaan vuoroja juuri omasta yksiköstä.
“Työn pitää joustaa elämän mukana, ei toisinpäin. Keikkatyötä voi tehdä eri puolilla Suomea, vaikka mökkipaikkakunnalta käsin ja palkan saa nopeasti, se on nykypäivää.”
Sarastia Rekry on kuntaomisteinen yritys.
Pähkinänkuoressa:
- Yli 11 vuoden kokemus
- 2000 työyksikköä (v. 2019)
- 9000 keikkatyöntekijää
- 111 000 sijaistilausta (v. 2019)
- 1 350 000 työtuntia (v. 2019)
Artikkeli on julkaistu 16.10. Tulevaisuuden Suomi -julkaisussa.